De Spinwijfjes van Wapserveen
Volksverhaal | De Spinwijfjes van Wapserveen

Volksverhaal | De Spinwijfjes van Wapserveen - Darp

N 52.7931766 / E 6.221444

Rondom de Hunebedden D53 en D54 speelde zich een sage af. In 1845 is het volksverhaal opgeschreven. Het luidt als volgt:

In de omgeving van de hunebedden bij Wapserveen, nu de hunebedden van Havelte, zit een aantal oude vrouwtjes te spinnen aan gouden spinnewielen. Het is algemeen bekend dat je ze niet moet beledigen, sterker nog, dat het gevaarlijk is! Een boerenknecht wil dit wel eens uitproberen, maar dan wel op een manier zodat hij snel weg kan vluchten. Hij besluit te paard naar de vrouwtjes te gaan. Eenmaal aangekomen roept hij: 'Old wiefien platvoet, komstoe mar oet as 't kwaad doet!' Oftewel: 'Oud wijfje platvoet, kom maar naar buiten als het plagen kwaad doet'.

De vrouwtjes worden woedend en de knecht rijdt snel weg. Maar de vrouwen komen achter hem aan en werpen groene botten naar hem. Gelukkig voor de knecht is hij op tijd terug bij de stal, maar een van de groene botten raakt zijn paard waardoor deze verlamd raakt. Het wordt de knecht duidelijk dat hij ternauwernood aan de dood is ontsnapt.

Het verhaal gaat uiteindelijk om de dapperheid van de boerenknecht. De hunebedden stonden bekend als een spookachtige plaats, waar je zelfs in contact kon komen met de dodenwereld en het bovennatuurlijke. Door de enge spinwijfjes uit te dagen, bewees de knecht zijn moed en mannelijkheid. Zo werd hij van een jongen een man en kreeg hij het recht om te trouwen.

De Spinwijfjes van Wapserveen

Volksverhaal | De Spinwijfjes van Wapserveen
Hunebeddenweg
7973 Darp

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.