Foto ter illustratie
Vlonderpad Landgoed Tongeren

Vlonderpad Landgoed Tongeren - Epe

N 52.342469016438 / E 5.926784207009

Landgoed Tongeren is een laaggelegen natuurgebied op de Noord-Veluwe, bestaande uit het Tongerense Veen, het Wisselse Veen en het Smidsveen. De natte veengebieden, heide en vennen maken het een schilderachtig mooi gebied. Zeker als na een heldere nacht de ochtendnevel langzaam optrekt en het enige wat je hoort het geluid van ruisende bomen en zingende vogels is.

Door de samenstelling van het gebied kunnen hier blauwgraslanden, veenmossen, diverse zeggesoorten en orchideeën bloeien. Rondom de beek vliegen libellen, juffers en vlinders. En als je geluk hebt, spot je er misschien wel de ijsvogel!

Een wandeling over het houten vlonderpad is de perfecte manier om dit prachtige landgoed te ontdekken. Bovendien is het een mooie aanvulling op je fietsroute.

Het veen is ontstaan door de aanwezigheid van kwelwater, gestuwd door bestaande wallen. De grote hoeveelheid water die naar buiten treedt, is kraakhelder, schoon en het hele jaar door vrijwel constant. Uit het kwelwater is de Tongerense Beek ontstaan.

De lokale bewoners maken al eeuwen dankbaar gebruik van het water. Zo diende de beek als watervoorziening voor de Epenaren, maar ook om de watermolens te laten draaien.

Nadat het aan het begin van de twintigste eeuw werd ontwaterd en omgezet in landbouwgrond, is het gebied sinds 2014 weer teruggegeven aan de natuur onder beheer van stichting Nederlandse Landgoederen.

Foto ter illustratie

Vlonderpad Landgoed Tongeren
Molenweg 41
8162 PG Epe

Contactgegevens
T: 06-55708841
E: info@landgoedtongeren.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.