Vissersvrouw met kind | Harderwijk
Vissersvrouw met kind

Vissersvrouw met kind - Harderwijk

N 52.352301014965 / E 5.6219986203498

Gespannen tuurt de vissersvrouw tevergeefs uit over de zee. Troostend houdt ze een arm om haar kind dat haar rok heeft vastgepakt. Ze vreest dat haar geliefde niet terug zal keren van zee. Dit kalkzandstenen beeld uit 1975 herinnert aan de tijd dat Harderwijk nog een vissersplaats was aan de Zuiderzee en er geregeld vissers omkwamen tijdens hun werk.

Aanvankelijk was er een plaquette geplaatst bij het beeld met daarop de namen van omgekomen Harderwijkse vissers. Deze lijst bleek echter niet compleet. Daarom is in 2022 het aanvullende vissersmonument ‘De vissers die niet Thuiskwamen’ naast het vissersvrouwtje geplaatst. Het bestaat uit een golvende plaat van cortenstaal met een bottermodel en erin de namen van alle 58 omgekomen vissers uitgesneden, met daarbij de tekst van het gedicht ‘Het laatste zeil’ van Michel Martinus.

Kunstenaar Gerry van der Velden (Helvoirt, 1947) is gespecialiseerd in tekenen en beeldhouwen. Ze verbeeldt vooral dieren en mensen. Verschillende Nederlandse gemeentes hebben een of meerdere beeldhouwwerken van haar hand aan het straatbeeld toegevoegd, waaronder de grote zwaaiende hand ‘Hallo’ in Kesteren, ‘De Stier’ in Zoelen en ‘De Koe’ in Hesselt.

Het vissersmonument ‘De vissers die niet Thuiskwamen’ is ontworpen door Textline Reclamecentrum Harderwijk.

Vissersvrouw met kind | Harderwijk

Vissersvrouw met kind
Havendam
3841 AA Harderwijk

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.