Foto ter illustratie
Villa Holzkuil

Villa Holzkuil - Kerkrade

N 50.885797955556 / E 6.06323605

In 2002 vonden archeologen in Kerkrade de resten van een typische Romeinse 'villa rustica': Villa Holzkuil. Het behoorde tot de ten minste 60 Romeinse villacomplexen die in Zuid-Limburg zijn gevonden, maar Villa Holzkuil moet één van de grootste zijn geweest. Rondom de villa werd veel graan en andere landbouwproducten verbouwd. Hiermee werden de soldaten gevoed die de grenzen van het Romeinse Rijk bewaakten.

De villa is van ongeveer 50 tot 270 na Christus bewoond geweest. Waarschijnlijk is de villa door een grote aardbeving zodanig beschadigd geraakt dat de bewoners het niet meer de moeite waard vonden om het op te bouwen. De villa kan ook vernietigd zijn door Germanen, die rond deze tijd de Limes overstaken en de villa's platbrandden.

Vanuit de villa hadden de Romeinen een mooi uitzicht over het Wormdal met het riviertje de Worm. Een belangrijke 'heerweg' (een verharde weg voor lange afstanden in het Romeinse Rijk) lag op zo'n twee kilometer afstand van de villa: de Via Belgica. Deze weg verbond Tongeren (Atuatuca Tungrorum) via Maastricht (Mosa Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) met Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium).

In de nabije omgeving zijn ook de villa's Nieuw Ehrenstein en Rolduc opgegraven. Tijdens de archeologische vondsten zijn er meer dan 5000 fragmenten van Romeinse wandschilderingen gevonden.

Op de plek waar de villa heeft gestaan, heeft de organisatie van de Archeo Route Limburg een herdenkingspunt gevestigd. Met de speciale Archeo Route-app kun je meer informatie lezen en zelfs een virtueel kijkje nemen in Villa Holzkuil! Ga naar het brede voet- en fietspad tegenover Eygelshovergracht 51 in Kerkrade (Eygelshoven). Na ongeveer 250 meter vind je de herdenkingsplek aan de linkerkant.

Foto ter illustratie

Villa Holzkuil
Eygelshovergracht 1
6464 GB Kerkrade

Contactgegevens
T: 0475-386300
E: archeoroute@limburg.marketing

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.