Urnenveld Slabroek
Urnenveld Slabroek

Urnenveld Slabroek - Nistelrode

N 51.71700380952 / E 5.5794650642212

Eeuwen geleden leefden al mensen in De Maashorst, zoals blijkt uit vele archeologische vondsten. Grafheuvels, die dienden als monumenten voor de overledenen, vormen de oudste zichtbare overblijfselen. Op de Slabroekse Heide zijn inmiddels honderd van deze grafheuvels ontdekt.

Vanaf circa 2000 voor Chr. ontstonden er verschillende grafheuvelgroepen doordat mensen herhaaldelijk op dezelfde plek heuvels aanlegden. Op de Slabroekse Heide bevonden zich meerdere grafheuvels. In de vroege ijzertijd werd rondom deze heuvels een urnenveld aangelegd, waarin ieder lid van de gemeenschap een plekje onder een (kleine) heuvel kreeg. In de Romeinse tijd werd het grafveld opnieuw in gebruik genomen, maar uiteindelijk werd de plek verlaten. In 1923 werd het grafveld ontdekt en opgegraven.

In 2010 deden archeologen een opmerkelijke vondst op de Slabroekse Heide: bronzen enkel- en armbanden, spelden, vlechtringen, toiletspullen en delen van een lijkwade. Het bleek een rijk graf dat toebehoorde aan een prehistorische persoon van aanzien. Hoewel het geslacht niet zeker te bepalen is, duiden de gevonden sieraden en spelden op een vrouw met hoge status. Deze prehistorische vorstin werd 2600 jaar geleden begraven in gestrekte positie, wat opvallend is omdat crematie destijds gebruikelijker was.

De bijzondere grafgiften uit dit graf zijn nu te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Urnenveld Slabroek

Urnenveld Slabroek
Slabroekseweg
5388 Nistelrode

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.