Tjeukemeer
Uitkijkpunt Tjeukemeer

Uitkijkpunt Tjeukemeer - Delfstrahuizen

N 52.883454 / E 5.837166
icon-voorzieningen-kraanwater-blue

Het Tjeukemeer is een attractie op zich vanwege het heerlijke uitzicht over het water en de vele bootjes. Als je geluk hebt tref je de competitie skûtsjesilen dat gehouden wordt met skûtsjes. Van origine was dit een manier voor de boeren om wat bij te verdienen als zij geen vracht hadden. Het meer is het grootse binnenwater van Friesland en hierdoor populair bij watersporters. Wellicht ontdek je nog sporen van de verloren dorpen waarvan men zegt dat die in het meer verdronken zijn.

Over de naam van het Tjeukemeer (in het Fries: Tsjûkemar) bestaat twee legendes. De eerste vertelt over twee boerinnen die terugliepen van het koeien melken. Ze ontdekten een brandje, maar de boerin die de melk droeg weigerde de brand te blussen. De andere boerin schold haar daarop uit voor Tsjûke, een hondennaam. Het Tjeukemeer zou in het gat zijn ontstaan dat de brand heeft achtergelaten in het land.

De andere legende gaat over twee zusjes die elkaar in de rook van de brand kwijtraakten. Ze bleven elkaar roepen: Tsjûke en March. Hun stemmen bleven lange tijd hoorbaar en vormden de samengesmolten naam Tsjûkemar.

Tjeukemeer

Uitkijkpunt Tjeukemeer
Marwei
8508 RG Delfstrahuizen

Contactgegevens
E: info@friesland.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.