Foto ter illustratie
Theater de Huiskamer

Theater de Huiskamer - Weert

N 51.2518163 / E 5.7045254

Theater de Huiskamer is een theater in Weert waar je met elkaar kunt genieten van toneel, muziek en andere culturele activiteiten. Het gebouw stamt uit 1928, toen het werd gebouwd als kleuterschool. Sinds 2015 is het een stadstheater dat nog steeds de sfeer van de vroege twintigste eeuw ademt.

Aan de zijwand van de buitengevel aan het St. Raphaëlpad is een groot straatkunstwerk te zien, gemaakt door kunstenaar Gart Smits (zijn graffitinaam is Alpha) en Martin Plag uit Heerlen. Het levensgrote schilderij beeld uit hoe graaf Philips van Horne voor een beul zit, vlak voor zijn onthoofding in 1568.

Graaf van Horne vormde samen met Willem van Oranje en de graaf van Egmont een Driemanschap dat in opstand kwam tegen het lokale beleid. Daarna bleven ze zich verzetten tegen de Spaanse bezetters.

Van Horne was zelf katholiek, maar gedoogde de protestanten waardoor in Weert de Reformatie-beweging groeide. De Beeldenstorm was in Weert daarom ook heftiger dan elders, tot ongenoegen van Koning Filips II van Spanje. Hertog van Alva werd naar de Nederlanden gestuurd om orde te scheppen. Van Alva arresteerde Van Horne met het doodvonnis tot gevolg. Ze hadden niet voorzien dat de dood van deze verzetsstrijder tot grote protesten onder de bevolking leidde.

Foto ter illustratie

Theater de Huiskamer
Wilhelminasingel 10B
6001 GT Weert

Contactgegevens
T: 0495-769128
E: info@theaterdehuiskamer.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.