Standbeeld Karel van Gelre
Standbeeld Karel van Gelre

Standbeeld Karel van Gelre - Arnhem

N 51.982220284766 / E 5.9067846269838

Karel van Egmond, hertog van Gelre en graaf van Zutphen, werd geboren in Grave op 9 november 1467 en overleed op 30 juni 1538 in Arnhem. Hij was de machtigste hertog die Gelre ooit gehad heeft en symboliseerde de vrijheid namens de Gelderse bevolking. Karel van Egmond vocht jaren, met wisselend succes, met veldheer Maarten van Rossum aan zijn zijde, tegen keizer Karel V.

Het praalgraf van de hertog van Gelre en een door hem gedragen harnas zijn te bezichtigen in de Eusebiuskerk in Arnhem. Op de 400e sterfdag van Karel van Egmond vond de Arnhemse bevolking dat hij een standbeeld verdiende. Er werd een inzamelingsactie gehouden die 1.108,50 gulden opleverde.

Het beeld werd gehouwen uit een groot blok Belgisch kalksteen door kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof en zijn leerlingen. Het werd geplaatst op de Jansplaats in Arnhem. Maar dat is nog niet het eind van het verhaal. Tijdens Operatie Market Garden raakte het hoofd zo beschadigd dat het vervangen moest worden. Dat gebeurde daarna nog drie maal. In 1963 werd zijn hoofd gevonden in Sonsbeek, begin jaren negentig en in 2009 werd het hoofd vernield.

Maar inmiddels staat het beeld, compleet mét hoofd, al jaren op zijn sokkel op de Jansplaats.

Standbeeld Karel van Gelre

Standbeeld Karel van Gelre
Jansplaats
6811 GB Arnhem

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.