Standbeeld De Goede Duitser - ©VisitBrabant
Standbeeld De Goede Duitser

Standbeeld De Goede Duitser - Riel

N 51.5269441 / E 5.0237033

Het is maar een klein standbeeld dat is geplaatst in de tuin van woning aan de Dorpstraat in Riel, maar toch is de man die hier is afgebeeld van groot belang geweest voor een familie uit Riel.

Karl-Heinz Rosch, een Duitse jongen uit Meißen, werd in 1944, toen hij net zijn gymnasium had gehaald, uitgezonden voor de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam terecht in Goirle, Noord-Brabant. Daar bemande hij met een peloton Duitse soldaten een kanon dat in de buurt van een boerderij buiten de dorpskern was opgesteld.

Op die boerderij woonde de familie Kilsdonk. Zij konden goed overweg met de Duitse Karl-Heinz. Zo goed zelfs, dat hij de familie op tijd waarschuwde voor hoog bezoek, zodat de familie hun radio en fietsen kon verstoppen.

Op 6 oktober 1944 werd de boerderij beschoten door de geallieerden die het kanon probeerden te vernietigen. De Duitse militairen werden naar hun post gecommandeerd. Op hun weg naar het kanon, zien ze twee spelende kinderen van 4 en 5 jaar bij de waterput De kinderen van de familie Kilsdonk...

De soldaten renden er langs heen, Karl-Heinz niet. Hij greep de kinderen mee onder zijn armen en rende naar een boerderij, waar hij de kinderen en hun ouders in de schuilkelder zette.

Toen hij daarna alsnog naar het kanon probeerde te komen, werd hij bij dezelfde waterput waar de kinderen hadden zitten spelen getroffen door een granaat. De kinderen en hun ouders hebben de aanslag overleefd.

Karl-Heinz Rosch werd daarop begraven in de moestuin van de boerderij, die zich bevond aan het Hoogeind in Goirle. Die boerderij bestaat niet meer. In 1947 is het stoffelijk overschot van Karl-Heinz overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, Limburg.

Het beeld is gemaakt door Riet van der Louw, die door een uitzending van de lokale omroep en een documentaire van de EO was geïnspireerd door het verhaal. Het idee van een monument voor een Duitse soldaat maakte veel discussie los; de gemeente wilde eerst niet meewerken aan de plaatsing van het beeld. Daarom staat het ook in een tuin van een woning en is het gefinancierd met privé-gelden.

Op 3 november 2008 is het beeld onthuld in het bijzijn van twee halfbroers van Karl-Heinz en de geredde kinderen Jan en Toos Kilsdonk.

Foto: ©VisitBrabant Routebureau

Standbeeld De Goede Duitser - ©VisitBrabant

Standbeeld De Goede Duitser
Dorpstraat 34
5133 AH Riel

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.