Standbeeld De Contente Mens
Standbeeld De Contente Mens

Standbeeld De Contente Mens - Eersel

N 51.3602678 / E 5.308446

Op de Markt in Eersel staat een klein beeldje, gemaakt door Richard Bertels omstreeks 1957. De Contente Mens is het icoon van de Brabantse gemoedelijkheid en symbool voor de Kempische volksaard.

De Kempenaar leefde vroeger in bittere armoede. Er moest hard gewerkt worden voor weinig geld. De grond was onvruchtbaar waardoor akkerbouw vrijwel onmogelijk was, en de industriële ontwikkeling liet nog op zich wachten in deze streek. Maar de Kempenaar klaagde niet. De bewoners waren tevreden met het weinige dat ze hadden en ze namen het leven zoals het was.

Jantje Mollen, een voormalige boer die tot 1933 in Duizel een boerderij had, stond model voor het standbeeld. Toen zijn boerderij werd overgenomen door zijn dochter, besteedde Jantje zijn vrije tijd vooral aan rondwandelen door het dorp. Hij maakte met iedereen een praatje over het weer en vroeg aan de voorbijgangers waar ze naartoe onderweg waren. Hij was een typische tevreden en gemoedelijke Kempenaar, precies waar het beeld symbool voor staat.

Afbeelding : Collectie RHCe / Gaston Remery

Standbeeld De Contente Mens

Standbeeld De Contente Mens
Markt 1
5521 AJ Eersel

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.