Adriaan van Bergen achteraanzicht
Adriaan van Bergen zijaanzicht
Adriaan van Bergen vooraanzicht
Standbeeld Adriaan van Bergen

Standbeeld Adriaan van Bergen - Etten-Leur

N 51.586896782164 / E 4.6546777881398

Een bekende oud-inwoner van Etten-Leur is de turfschipper Adriaan van Bergen. In de Tachtigjarige Oorlog hielp hij Prins Maurits van Oranje met een historische list om Breda te heroveren op de Spanjaarden. 


De turfschipper bracht in die periode zo vaak turf naar het kasteel van Breda dat zijn schip niet meer gecontroleerd werd. In navolging van het paard van Troje, stelde hij de prins voor, om op zijn schip zeventig soldaten te verstoppen onder een lading turf en hen zo de stad in te smokkelen.

Op de dag dat het met soldaten volgeladen turfschip had moeten vertrekken, versliep de schipper zich en een dag later trok hij zich terug waarna hij werd vervangen door twee neven. Uiteindelijk verliet het turfschip de haven zonder Adriaan. De list werkte echter wel en op 4 maart 1590 kon de stad Breda ingenomen worden.

Het standbeeld van Adriaan van Bergen staat heel toepasselijk aan de Leurse Haven, vanwaar de manschappen vertrokken met zijn turfschip. Het standbeeld is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Bart van Hove in 1904.

Dit is overigens niet het enige standbeeld van de Turfschipper in Nederland. Achter het Oude Stadhuis aan de Grote Markt in Breda staat ook een standbeeld van Adriaan van Bergen.

Adriaan van Bergen achteraanzicht
Adriaan van Bergen zijaanzicht
Adriaan van Bergen vooraanzicht

Standbeeld Adriaan van Bergen

4871 DG Etten-Leur

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.