Stadhuis Delft
Stadhuis Delft

Stadhuis Delft - Delft

N 52.0114954 / E 4.3584224

Het stadhuis in Delft is een ware eyecatcher. Het prachtige gebouw is een schoolvoorbeeld van de Renaissance in de architectuur. In 1620 werd het opgeleverd door architect Hendrick de Keyser, één van de beste architecten van zijn tijd. Hiervoor stond een middeleeuws stadhuis, maar die is verwoest door een brand. De toren 'Het Steen' had deze brand wel overleefd en vormde het uitgaanspunt van het huidige stadhuis.

De toren is het oudste gebouw van Delft en stamt uit de 13e eeuw. Aan de achterkant kun je goed terugzien dat de rest van het stadhuis om deze toren heen is gebouwd. Het Steen werd gebruikt als gevangenis. Met een rondleiding van een gids kun je de gevangenistoren bezoeken inclusief de martelwerktuigen van vroeger.

In het stadhuis is onder andere schilder Johannes Vermeer in ondertrouw gegaan met zijn vrouw Catharina Bolnes. Het stadhuis is gevestigd aan een groot plein, waaraan nog veel meer kenmerkende gebouwen staan. Je vindt er onder andere het Stadsboterhuis waar in de 17e eeuw echte Delftse boter werd verhandeld, de Stadswaag en sporen van het Goud- en Zilversmedengilde en het Apothekersgilde. In de gilden zitten tegenwoordig een stadscafé, maar de gevelstenen herdenken de vroegere bestemmingen.

Stadhuis Delft

Stadhuis Delft
Markt 87
2611 GS Delft

Contactgegevens
T: +31 15 215 4052
E: hello@delft.com

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.