Sneker Waterpoort
Sneker Waterpoort
Sneker Waterpoort

Sneker Waterpoort - Sneek

N 53.0295656 / E 5.6590711

Een belangrijk kenmerk van het Friese Sneek is de Sneker Waterpoort. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over het water. Het vormt het begin van de Stadsgracht en het stadscentrum vanaf het water. Boven de brug bevindt zich sinds 1785 ook een poortwachterswoning.

Waarschijnlijk is de poort rond 1492 gebouwd, tegelijk met de bouw van de stadswal. De poort was onderdeel van een reeks van vier andere waterpoorten en twee landpoorten die samen dienden om de toegang van eventuele vijanden over het water naar de stad af te sluiten. Door de jaren heen verloren de poorten de militaire functie, waardoor de Waterpoort in 1613 werd verbouwd tot sierpoort. Tot 1825 werd de stad elke nacht afgesloten door middel van de poorten, maar toen daarmee gestopt werd verloren de poorten hun functies. De andere poorten werden stuk voor stuk afgebroken. Ook de Waterpoort zou afgebroken worden, omdat bijvoorbeeld stoomboten er niet onderdoor pasten. Maar de bevolking stak daar een stokje voor. Daardoor kunnen wij nu nog altijd genieten van deze prachtige poort.

Tegenwoordig is de Waterpoort hét symbool van Sneek: je ziet het onder meer terug in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan en in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.

Sneker Waterpoort
Sneker Waterpoort

Sneker Waterpoort
Waterpoortsgracht 38
8601 EM Sneek

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.