Kanon langs de vaarten bij Kuinre
Sluis Kuinre

Sluis Kuinre - Kuinre

N 52.786928437788 / E 5.8409723235339

Wist je dat het kleine Kuinre vroeger een welvarend havendorp was? Het lag strategisch aan de Zuiderzee, later het IJsselmeer. Daardoor kon de scheepvaart hier floreren. Maar de drooglegging van de Noordoostpolder heeft grote gevolgen gehad voor het dorp. Van een directe verbinding met open water werd het dorpje volledig ingeklonken in de polder.

In ruil voor de afsluiting zou Kuinre twee vaarwegen terugkrijgen: eentje met schutsluis naar het IJsselmeer en eentje naar Lemmer. Door bezuinigingen en omdat de Kuinderse haven al flink vervallen was, werd besloten de kanalen te schrappen. De inwoners van Kuinre waren daar niet blij mee. Zij konden er niets aan doen dat de haven zo was vervallen, dat lag aan de Provincie Overijssel. Bovendien was de Kuindervaart al grotendeels klaar.

Het duurde nog tot 1990 voor de ronde sluis van Kuinre werd geopend. Daarmee vormt het een verbinding tussen de rivieren De Linde en De Tjonger. Ook het voormalige havenhoofd is hersteld op de oorspronkelijke plek. Je kunt het tijdens het fietsen zien liggen in de weilanden buiten het dorp.

Je kunt dus weer varen in Kuinre, maar de vaarten zijn alleen geschikt voor lage schepen met een beperkte diepgang: de bruggen zijn namelijk slechts 2,60 meter hoog en het vaarwater is 1 meter diep. Dat maakt het ook een heerlijk rustig dorpje.

Kanon langs de vaarten bij Kuinre

Sluis Kuinre
Burchtstraat 2
8374 KC Kuinre

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.