Sint Nicolaasmolen
Sint Nicolaasmolen

Sint Nicolaasmolen - Denekamp

N 52.377093 / E 6.99993

In 1859 namen een hotelhouder en enkele boeren uit Denekamp het initiatief om een derde windmolen op te richten. De reden is waarschijnlijk dat in de omgeving van Denekamp voldoende graanteelt was om ook een derde molen te kunnen laten draaien. Even buiten Denekamp aan de weg naar Ootmarsum werd deze beltmolen gebouwd. Tot 1902 had de molen geen vaste molenaar maar verzorgden daarvoor opgeleide knechten, die in dienst waren van de eigenaars, het werk op de molen.

In 1902 kwam J.H. Derkman als eerste vaste molenaar op de molen. Hij had zijn opleiding in Duitsland genoten. Om als zelfstandig molenaar te kunnen werken, moest hij eerst de andere eigenaren of hun erfgenamen uitkopen. Pas in 1908 werd voor een bedrag van 1.300 gulden de laatste medeeigenaar uitgekocht. In oktober 1917 werd in Denekamp een landbouwcooperatie opgericht. In 1922 had deze een dorserij, maalderij en een graanpakhuis in gebruik. Deze feiten betekende het einde van de molen als bestaansbron voor de molenaar. Het verval van de molen daarna was hieraan te danken. Daar kwam nog bij dat aan de westzijde van de molen een nieuw gebouwde zuivelfabriek, de Volharding, letterlijk voor de molen de wind uit de zeilen nam.

Gelukkig zijn er een aantal mensen geweest die zich het lot van de molen hebben aangetrokken. In 1952 kwam de burgemeester met een voorstel voor herstel. In 1968 kocht de architect Knippers de molen van de familie Derkman om een kantoor in de molen te kunnen vestigen. Helaas werd toen de aanvraag voor een restauratiesubsidie afgewezen vanwege de slechte staat van de molen. Door de aankoop van de molen in 1974 van de familie Knippers door de gemeente Denekamp, werd de toekomst van de molen echt veilig gesteld. Een grote restauratie volgde spoedig daarna, waardoor de molen in 1976 weer als volwaardige korenmolen in gebruik kon worden genomen. In dat jaar werd een kleinzoon van J.H. Derkman, J.A.J. Derkman, aangesteld als vrijwillig molenaar.

De molen is overgedragen aan de Molenstichting Lattrop-Tilligte. Deze zorgt nu voor onderhoud, werving van vrijwillig molenaars en de verkoop van meelproducten. De molen is momenteel in gebruik als les- en instructiemolen.

Sint Nicolaasmolen

Sint Nicolaasmolen
Ootmarsumsestraat 28
7591 EP Denekamp

Contactgegevens
T: 0541-352345 of 0541-352329
E: info@demolenstichting.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 10:00 - 13:00
Zondag Gesloten

Deze openingstijden gelden van 1 mei t/m 31 oktober. Van 1 november t/m 30 april zijn ze geopend van 10.00 - 12.00 uur en op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.