Sint-Gummaruskerk
810

Sint-Gummaruskerk - Steenbergen

N 51.5880725 / E 4.3165435

Aan het einde van de 13e eeuw werd hier de eerste kerk van Steenbergen gebouwd. Hoe deze eruit gezien heeft, weten we niet precies. Tussen 1505 en 1510 werd de kerk vervangen door een grote kruiskerk: de Sint-Jacobskerk.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk gebruikt als barak. De stad kreeg een protestants bestuur en het katholicisme werd verboden. De kerk werd in 1820 gesloopt. De Witte Kerk kwam hiervoor in de plaats.

Toen in de 19e eeuw het katholicisme weer werd toegestaan, werden er logischerwijs veel nieuwe katholieke kerken in Brabant gebouwd. In 1831 werd midden op de Grote Markt een kerk gebouwd. Na zo'n 70 jaar werd deze te klein en werd begonnen aan een nieuwe kerk, net zoals de vorige: opgedragen aan de heilige Gummarus van Lier.

Rond Steenbergen is in de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. De Sint-Gummaruskerk werd gebombardeerd, zodat het uitzicht op een groot deel van West-Brabant wegviel. De torens stortten in en een groot deel van de kerk ging in vlammen op. In het jaar 1946 startte de restauratie van het gebouw. Hierdoor is de prachtige kerk nu in volle glorie te bezichtigen.

Sint-Gummaruskerk

Sint-Gummaruskerk
Westdam 83
4651 BE Steenbergen

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.