Sigarenfabriek Karel 1 - ©VisitBrabant
Sigarenfabriek | De Witte Vos

Sigarenfabriek | De Witte Vos - Reusel

N 51.3575553 / E 5.1472639

In 1928-1929 werd de sigarenfabriek Karel 1 in Reusel gebouwd. De sigaren staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit tabak, afkomstig uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië. In Nederland en België waren sigaren erg populair en een luxeproduct voor de rijkelui.

Toen de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië begon, stopte de aanvoer van de kwaliteitstabak. De fabriek moest vanaf dat moment aanzienlijk minder goede tabak importeren uit Kameroen en Cuba. Ook de vraag naar sigaren daalde: sigaretten wonnen aan populariteit.

De bedrijfsvoerders doen er alles aan om Karel 1 te redden van de ondergang. Dit kwam in de praktijk vooral neer op het mechaniseren van het proces en personeel te ontslaan. In 1969 werd de fabriek uiteindelijk toch verkocht aan het Amerikaanse Gulf and Western.

Het fabrieksgebouw aan de Turnhoutseweg is van grote cultuurhistorische waarde. Het toont de ontwikkeling van de nijverheid in de Brabantse Kempen en is één van de laatste voorbeelden waar de overgang van handmatige naar geïndustrialiseerde productie heeft plaatsgevonden. Ook de architectuur is van historisch belang. Daarom is het een officieel rijksmonument.

De legende van de Witte Vos in Reusel begint in deze fabriek. De Witte Vos, toen nog een ambachtsman, zette zich met volle toewijding in voor de Karel 1 Sigarenfabriek. Totdat zijn baas hem ontslaat. Er was een groot tekort aan grondstoffen en het ging slecht met de zaak, waardoor ze de Witte Vos moesten laten gaan.

Hoe moest hij nou zijn gezin onderhouden? Hij besloot te gaan smokkelen en begon met het smokkelen van, jawel, sigaren en tabak.

Foto: ©Visit Brabant

Sigarenfabriek Karel 1 - ©VisitBrabant

Sigarenfabriek | De Witte Vos
Turnhoutseweg 22
5541 NX Reusel

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.