Seminarie Beekvliet - ©BHIC Den Bosch
Seminarie Beekvliet

Seminarie Beekvliet - Sint-Michielsgestel

N 51.640522261903 / E 5.3626960164892

Kleinseminarie Beekvliet was een rooms-katholiek gymnasium voor jongens, als onderdeel van het bisdom Den Bosch. De 12 tot 18-jarige jongens volgden hier een interne opleiding tot priester. Na de lagere school verlieten ze hun ouderlijk huis en begonnen ze op het luxueuze landgoed, met een lange oprijlaan, een grote tuin vol exotische bomen, een vijver een een grote binnenplaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het seminarie een van de gijzelaarskampen, waar de Duitse bezetters vooraanstaande mannen gevangen hield om zo het Nederlands verzet onder controle te krijgen. Honderden politici, hoogleraren, geestelijken, muzikanten, advocaten en schrijvers werden gegijzeld.

Op 4 mei 1942 werden 460 Nederlandse mannen opgepakt en opgesloten in het Kleinseminarie Beekvliet. Twee maanden later gebeurde hetzelfde voor nog eens 800 gijzelaars die in het nabijgelegen Seminarie Haaren werden vastgehouden.

De omstandigheden voor de gijzelaars in Beekvliet waren gunstig. Ze mochten zich vrij bewegen. Er werden culturele activiteiten zoals lezingen en filosofische beschouwingen georganiseerd, ze konden cursussen volgen en tennissen - al was het uiteraard binnen de muren van het internaat en was er weinig privacy.

Toch ontstonden er spanningen. Toen op 7 augustus 1942 een, weliswaar mislukte, aanslag werd gepleegd op een trein van het Duitse leger door het Rotterdams verzet, dreigden de Duitsers maar liefst 50 gijzelaars te fusilleren. Tenzij de daders zich voor 14 augustus hadden gemeld.

Niemand meldde zich als dader. Op de ochtend van 15 augustus werden er uiteindelijk vijf willekeurige mannen uitgekozen en gefusilleerd als represaille voor de aanslag.

Ter nagedachtenis aan de oud-gijzelaars werd op 14 augustus 1948 een herinneringssteen geplaatst in het seminarie. Ook kun je het verhaal 'Ik deed zelf de deur open' van Piet Sanders, later secretaris-generaal van de Nederlandse minister-president, lezen.

Foto: ©BHIC Den Bosch, via VisitBrabant Routebureau

Seminarie Beekvliet - ©BHIC Den Bosch

Seminarie Beekvliet
Seminarielaan 3
5271 SG Sint-Michielsgestel

Contactgegevens

Het Kleinseminarie is tegenwoordig een middelbare school. Alleen van buiten te bezichtigen.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.