Schijnvliegveld De Kiek - ©E. Voskens-Van Nunen
Schijnvliegveld De Kiek

Schijnvliegveld De Kiek - Tiel

N 51.502807463186 / E 4.9895351072126

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers Scheinflughafen Kamerun (SF37) gecreëerd, lokaal ook wel bekend als 'De Kiek'. Dit schijnvliegveld was bedoeld om geallieerde piloten te misleiden door hen te laten denken dat het de vliegbasis Gilze-Rijen was, in de hoop dat ze daar hun bommen zouden laten vallen in plaats van op het echte doel. Het schijnvliegveld De Kiek lijkt vanuit de lucht sprekend op het echte vliegveld. Er waren afweergeschut, een aantal zoeklichten, een bunker en hangars. Bovendien ligt het net als Gilze-Rijen aan een spoorlijn - het Bels lijntje - waarover de Duitsers een houten nepvliegtuig met volle verlichting via een kabel voortbewogen.

Hoewel de Engelsen al snel doorhadden dat de Duitsers schijnvliegvelden maakten, heeft 'De Kiek' toch enkele bombardementen ondergaan. Niet gek, als je je voorstelt dat de piloten vaak vermoeid en gedesoriënteerd waren en de Duitsers hun aandacht probeerden te trekken door de baan te verlichten en zelfs lichtkogels af te schieten.

Veel nepvliegvelden zijn inmiddels verdwenen, maar 'De Kiek' is grotendeels bewaard gebleven. Tijdens de Koude Oorlog gebruikte men de bunker als militaire afluisterpost. Nu wordt het, inmiddels omheinde, terrein gebruikt als 'springplek' om bommen onschadelijk te maken en als militair oefenterrein.

De bunker kun je nog altijd bezoeken.

Foto: ©E. Voskens-Van Nunen, via VisitBrabant Routebureau

Schijnvliegveld De Kiek - ©E. Voskens-Van Nunen

Schijnvliegveld De Kiek
Oude Tilburgsebaan
5131 BM Tiel

Contactgegevens
E: info@schijnvliegvelddekiek.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.