Foto ter illustratie
Rietveld Chauffeurswoning Van der Vuurst De Vries

Rietveld Chauffeurswoning Van der Vuurst De Vries - Utrecht

N 52.0845274 / E 5.1394341

De woning is in 1927-1928 ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld voor de chauffeur van de familie Van der Vuurst De Vries. Deze familie was zeer invloedrijk. Ze bezaten onder meer een kunstgalerie, architectenbureau, kledingwinkel en een bank. Op die manier speelde de familie een belangrijke rol in de stad, met name op het gebied van cultuur.

De chauffeurswoning bestaat uit een garage met daarboven een driekamerwoning. Ook dit pand werd, zeker vergeleken met de huizenrij ernaast uit 1920, opmerkelijk. Rietveld gebruikte de opdracht voor een experiment met prefabricage, nog niet gebruikelijk in die tijd. Daarvoor waren onderdelen met een vaste maatverhouding nodig. Hij bekleedde een kubusvormig ijzerskelet met zwarte betonplaten met witte stippen. Door ze soms horizontaal, soms verticaal te bevestigen, creëerde hij een afwisselend gevelpatroon. De kleine ramen werden ingepast in het stramien van de betonplaten. Om het bovenhuis van voldoende licht te voorzien, kreeg de woonkamer een erker en was er een glazen uitbouw op het dak, boven de hal en de keuken.

Rietveld noemde de woning 'een proeve voor industrialisering der bouw', maar omdat er zo vaak lekkages waren, kreeg het al gauw de bijnamen 'het mandje' en 'het zeefje'. Het huis is inmiddels met respect voor de oorspronkelijke vorm gerestaureerd.

Omdat er auteursrechten berusten op gebouwen van Rietveld, tonen wij een architectuurfoto ter illustratie.

Foto ter illustratie

Rietveld Chauffeurswoning Van der Vuurst De Vries
Waldeck Pyrmontkade 20
3583 TW Utrecht

Contactgegevens
T: 030-2362353
E: info@centraalmuseum.nl

Openingstijden
24 uur open

Alleen van buitenaf te bezichtigen.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.