Reuzenbol | Iconen van de Tulpenteelt
Reuzenbol | Iconen van de Tulpenteelt

Reuzenbol | Iconen van de Tulpenteelt - Lisse

N 52.2589937 / E 4.5547066

Deze reusachtige tulpenbol is beschilderd door kunstenaar Kees Putman. Hij schildert graag de zee, maar ook mensen en landschappen blijven een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunstwerken.

Voor deze tulpenbol beeldde hij een aantal sleutelfiguren uit de geschiedenis van de tulpenteelt af. Er zijn vijf gezichten afgebeeld:

1. Carolus Clusius (1526-1609), die een van de belangrijkste plantkundigen was van zijn tijd. Na veel in Europa te hebben gereisd, komt hij in 1593 naar Leiden. Hij wordt directeur van de Hortus Botanicus en plant daar de eerste tulpenbollen van de Nederlanden.

2. Hans Gillisz. Bollongier (1600-1645), een Haarlemse kunstschilder van de Hollandse School. Hij was een van de weinige schilders uit die stad die was gespecialiseerd in bloemstillevens en dus vele tulpen heeft afgebeeld.

3. Judith Leyster (1609-1660), schilderes die tot in detail de Brabantsson tulp schilderde. Inmiddels is haar schilderij een van de bekendste afbeeldingen van het beroemde Tulpenboek uit de 17e eeuw. Dit boek werd gemaakt in opdracht van kwekers en handelaren die hun kopers wilden laten zien wat voor prachtige bloemen er uit de bollen komen.

4. Prof. Dr. E. van Slogteren (1888-1968), dankzij hem werd een milieuvriendelijke manier gevonden om het stengelaaltje, een parasiet die bladeren van narcissen ernstig aantast, te verdelgen. Door simpelweg de bol in water van 43°C onder te dompelen blijft de bol intact, terwijl de aaltjes doodgaan.

5. Dirk Lefeber (1894-1979), een kweker uit Lisse die talloze nieuwe ondersoorten heeft ontwikkeld. Zo creëerde hij de beroemde 'Rode Apeldoorn'. Hij bevorderde de tulpenexport en was mede-oprichter van de Keukenhof.

Reuzenbol | Iconen van de Tulpenteelt

Reuzenbol | Iconen van de Tulpenteelt
Heereweg 219
2161 BG Lisse

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.