Zandstrand Zwemplas Schoonhoven
Recreatieplas Schoonhoven

Recreatieplas Schoonhoven - Hollandscheveld

N 52.698677823281 / E 6.5718571601117

Op een zomerse dag is het heerlijk vertoeven bij de zwemplas Schoonhoven. Kom even tot rust op het zandstrand en de ligweide, neem een verkoelende duik of geniet juist van de omringende natuur. De zwemplas is namelijk gelegen middenin een natuurgebied, dat volledig is ontstaan uit invloeden van de mens.

De eerste bossen werden aangepoot aan het begin van de 19e eeuw, nadat er eerst jarenlang turf was gewonnen in dit gebied. In 1972 kwam daar deze recreatieplas bij. Met de hand: met een schop en een kruiwagen werkte ene Teunes Otten in zijn vrije tijd aan de creatie van dit gebied. Daarmee heeft hij het natuurgebied van de ondergang gered.

De combinatie van oude en nieuwe natuur zorgt nu voor een grote biodiversiteit. Zo vinden oeverzwaluwen hier hun thuis, broeden er jaarlijks ganzen en eenden, leven er salamanders, levendbarende hagedissen en diverse kikkersoorten. Ook vleermuizen weten Schoonhoven te vinden: Teunes Otten bouwde namelijk ook een groot vleermuizenverblijf. In de 26 meter lange gemetselde tunnel overwinteren de inmiddels ten minste vier soorten vleermuizen.

Zandstrand Zwemplas Schoonhoven

Recreatieplas Schoonhoven
Oostwijk
7913 Hollandscheveld

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.