Poldertoren ©Evert de Graaff - via Emmeloord.info
Poldertoren ©Evert de Graaff - via Emmeloord.info
Poldertoren

Poldertoren - Emmeloord

N 52.7098865 / E 5.7509431

De Poldertoren is een opvallende bezienswaardigheid in Emmeloord. Deze voormalige watertoren werd gebouwd tussen 1957 en 1959. Dat er een toren moest komen die vanaf alle wegen naar Emmeloord in het oog zou springen, werd al in de jaren 30 bepaald. Nog voordat de polder werd drooggelegd dus. Toen de drooglegging van de Noordoostpolder in 1949 voltooid was, werd precies in het midden van het land een stok gezet. Zodoende staat de toren op het exacte midden van de Noordoostpolder. Of toch niet?

Naar onderzoek van Omroep Flevoland bleek dat de toren eigenlijk 1200 meter te ver naar het westen is gebouwd! Hoog is hij in ieder geval wel: om precies te zijn 65,30 meter. Daarmee is de hoogste watertorens van Nederland. Sinds 2014 is de Poldertoren uitgeroepen tot Rijksmonument.

Elk kwartier zorgt de Poldertoren voor een vrolijke noot in Emmeloord, dan spelen de torenklokken namelijk een muziekje. Elk halve uur wordt het aantal uren aangeslagen op de lichte klok. Op het hele uur slalat hij het aantal uren aan met de zware klok. Dit klinkt van 07.00 tot 20.00 uur. Na 20.00 uur klinken alleen de uurslagen en na 00.00 uur is het stil.

Nog een leuk detail van de klokken: de beiaard telt 48 klokken die allemaal hun eigen inscriptie hebben. Zo zijn er een aantal met Latijnse spreuken, maar ook alle dorpen van de Noordoostpolder hebben een 'eigen' klok.

Foto's: ©Evert de Graaff - via Emmeloord.info

Poldertoren ©Evert de Graaff - via Emmeloord.info
Poldertoren ©Evert de Graaff - via Emmeloord.info

Poldertoren
De Deel 25B
8302 EK Emmeloord

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster

Wat een leuk en enthousiast verhaaltje over die Poldertoren. En wat een goede samenvatting. Erg leuk om te lezen.

Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.