Park Huize Olterterp
Park Huize Olterterp

Park Huize Olterterp - Olterterp

N 53.0648038 / E 6.0985446

Dit schitterende park in Olterterp kent een rijke geschiedenis. Het was vroeger onderdeel van het Landgoed Olterterp, een landgoed uit 1793 compleet met een kasteeltje: Slot Boelens. De familie Van Boelens gebruikte het vroegere slot als zomerverblijf.

Ambrosius Ayzo van Boelens was de oprichter van zowel het slot als het landgoed. Hij liet de tuinen inrichten in Engelse landschapsstijl. Er werden grote vijvers aangelegd en romantische hoekjes ingericht, met elkaar verbonden via slingerende paadjes.

Ook werden er veel bomen geplant. Dat werd niet zomaar gedaan: er werden meerdere boompjes in één gat geplant, zodat ze met elkaar vergroeid raakten. Daardoor groeiden ze uit tot een soort parasol en boden ze veel schaduw. Op die manier konden de adellijken zo veel mogelijk in de schaduw lopen en konden ze hun lichte huidskleur behouden. Dat was destijds de mode in de hogere kringen, want daarmee onderscheidden zij zich ten opzichte van het gewone volk. Om diezelfde reden werden aan weerszijden van de vele lanen in het gebied lommerrijke eiken en beuken geplant.

Het slot werd in 1906 afgebroken, waarop de nazaten van de familie op dezelfde plek het 'Huize Olterterp' bouwden. Inmiddels is het park en het landhuis in bezit van vereniging It Fryske Gea.

Park Huize Olterterp

Park Huize Olterterp
Van Harinxmaweg 17
9246 TL Olterterp

Contactgegevens
T: +31 512-381448
E: info@itfryskegea.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.