Papegaaienbuurt
Papegaaienbuurt

Papegaaienbuurt - Drachten

N 53.107856 / E 6.100512

Of je echte papegaaien tegenkomt in deze buurt weten wij niet zeker. Wat wij wel weten is waarom deze buurt rondom de Torenstraat in Drachten zo genoemd wordt: van een aantal woonhuizen is het houtwerk beschilderd naar ontwerp uit 1921 van Theo van Doesburg. Van Doesburg was de grondlegger van de abstracte kunstbeweging De Stijl, waarin primair kleurgebruik de boventoon voert. De kunstenaar werd vrienden met de schoenmaker en dichter Evert Rinsema uit Drachten. Diens broer, Thijs Rinsema, was in zijn vrije tijd actief als kunstenaar en raakte ook bevriend met Theo van Doesburg.

Dankzij deze vriendschappen kreeg Van Doesburg zijn eerste grote architectuuropdracht voor middenstandswoningen in Drachten. Van Doesburg ontwierp zowel de binnenkant als de buitenkant van woningen rond de Torenstraat en gebruikte hierbij de kenmerkende primaire kleuren. Een groep liefhebbers van De Stijl is de Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis gestart en heeft een van de woningen in de Torenstraat in 2018 ingericht als museumwoning. Vanaf 2019 is het Van Doesburg-Rinsemahuis open voor publiek.

Papegaaienbuurt

Papegaaienbuurt
Torenstraat 3
9203 BC Drachten

Contactgegevens
T: +31512515647
E: info@museumdrachten.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 14:00 - 17:00
Zaterdag 14:00 - 17:00
Zondag 14:00 - 17:00

De openingstijden gelden voor het Van Doesburg-Rinsemahuis. Per tijdsblok worden maximaal 6 bezoekers toegelaten. Bekijk de website voor de tijdsblokken en het reserveren van je ticket.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.