Oude Bornhof
Oude Bornhof

Oude Bornhof - Zutphen

N 52.140007 / E 6.1973093

Het Oude Bornhof is het grootste woonhof van Zutphen. In. het midden vind je Huize Borro, het voormalige woonhuis van de rijke kerkmedewerker Borro. Hij was in dienst van de naastgelegen Sint Walburgiskerk. Hij wilde graag dat zijn huis en geld na zijn overlijden ter beschikking zou worden gesteld aan de arme ouderen, want pensioen bestond toen nog niet. Hij stelde de gemeente hiervan op de hoogte in 1320. Later dat jaar overleed Borro en konden de arme ouderen en zieken er wonen.

Eeuwenlang werd het hofje bewoond door senioren. Echter wel tegen een aantal voorwaarden: de burgers mochten niet in hun leven zijn beticht van onbesproken gedrag, moesten ten minste tien jaar als burger in Zutphen ingeschreven staan of meer dan twintig jaar in de stad wonen, tussen de 50 en 60 jaar oud zijn, en gereformeerd, luthers of mennoniet zijn. Ook moesten ze, zodra ze in het hof kwamen wonen, al hun bezittingen aan het huis afstaan.

Begin van de 19e eeuw kreeg het Oude Bornhof een renovatie en uitbreiding en kreeg het de vorm zoals je het tot op de dag van vandaag ziet. Achter de poort, versierd met beelden van een kromgebogen man en vrouw, zie je de groene binnentuin liggen. In het grasveldje staat een beeld van Maïté Duval. Tegenwoordig is in het voormalige Huize Borro een horecagelegenheid gevestigd.

Oude Bornhof

Oude Bornhof
Oude Bornhof 1
7201 DV Zutphen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.