Natuurpark Meinerswijk
Natuurpark Meinerswijk

Natuurpark Meinerswijk - Arnhem

N 51.9683792 / E 5.8708153

Dit relatief jonge natuurgebied ten zuiden van Arnhem heeft als gebied wel een heel rijke en veelzijdige historie.

Zo vonden archeologen de restanten van een stenen castellum (legerplaats) uit de tweede eeuw na Christus. Vermoedelijk was er in de eerste eeuw al een houten castellum op die plek, die bij de opstand van de Batavieren volledig is afgebrand. Door de gunstige ligging aan de Nederrijn is dit deel van Arnhem altijd een strategisch punt geweest bij de verdediging van het land.

In de Tweede Wereldoorlog, bij de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, is hier ook veel gevochten. De shermantanks die de geallieerden achterlieten en waarvan het geschut nog werkte, werden in 1950 in beton gegoten en ingegraven. Zo ontstonden kazematten die onderdeel waren van de IJssellinie. De (geheime) defensiehaven in Meinerswijk was hier ook onderdeel van. In de Koude Oorlog was deze linie bedoeld om een aanval van de Russen te vertragen. De tankkazematten zijn nog te zien in het landschap, al zijn ze uiteindelijk vooral gebruikt voor defensie-oefeningen.

In het gebied tussen Arnhem en Doorwerth waren vroeger zo'n elf baksteenfabrieken, waarvan ook een in Meinerswijk; gebouwd in 1873 en in werking tot 1982. Als de IJssellinie onder water zou komen te staan, was een doorlaatbrug nodig om bij de steenfabriek te kunnen komen. Die brug over de "groene rivier van Arnhem" werd in 1935 gebouwd als bypass bij hoog water. Je fietst erlangs als je de knooppunten volgt. Het vormt 's zomers een mooie beschutting voor de Konikpaarden die er rondlopen.

Want bovenal is dit mooie park natuurlijk vooral een natuurgebied met een indrukwekkende biodiversiteit. Zo'n 450 plantensoorten, kikkers, vlinders en watervogels hebben hier hun leefgebied. Er grazen prachtige Konikpaarden en Gallowayrunderen in de natuur die continu in beweging is. Er is een beverburcht en de aanwezige bevers hebben een dam gebouwd die van invloed is op de loop van het water en daarmee op de vorming van de natuur.

Natuurpark Meinerswijk

Natuurpark Meinerswijk
Meginhardweg 49
6841 HB Arnhem

Contactgegevens
T: +31 548-540 260
E: info@meijnerswijck.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.