Nationaal Vlechtmuseum | Rietvlechtschool
Nationaal Vlechtmuseum | Rietvlechtschool

Nationaal Vlechtmuseum | Rietvlechtschool - Noordwolde

N 52.8915374 / E 6.1431895
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue
icon-voorzieningen-wc-blue

Midden in het rotandorp Noordwolde ligt het Nationaal Vlechtmuseum. Een gastvrij, eigentijds en zeker kindvriendelijk museum dat is gehuisvest in de voormalige Rijks Rietvlechtschool. Het vlechten van o.a. riet, één van de oudste ambachten ter wereld, staat hier centraal.

Het museum vertelt het verhaal van de bewoners, die uit de Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord) naar de velden rondom waren getrokken. Daar werden plaggenhutten gebouwd en probeerde men met de winning van turf een vorm van bestaan op te bouwen. Er was veel armoede en veel ziekte onder de bevolking. Later probeerde men met het vlechten van o.a. manden uit wilgenteen daar verbetering in te brengen.

Hoe het uiteindelijk kwam tot veel huisindustrie, de oprichting van de Rijks Rietvlechtschool, en de latere fabrieken waar stoelen werden gevlochten die wereldwijd bekend waren, wordt verteld in het museum. Ook de teloorgang van de vlechtindustrie en de gevolgen blijven niet onbenoemd.

Er is een audiotour beschikbaar in het museum. In het oude vlechtlokaal is een meertalige presentatie over dit bijzondere verhaal te zien. In de uitgebreide collectie 'Nationaal en internationaal vlechtwerk' is onder meer te zien hoe het vlechten is gebruikt om verschillende soorten manden en design meubels te maken.

Neem een kijkje in de oude directeurskamer. Voor kinderen worden er veel dingen georganiseerd: vakantie-activiteiten, schoolprojecten, kinder-vlechtcafés. In het museum kunnen ze knopen en vlechten met pitriet.

Ook zijn er geregeld vlechtdemonstraties in en buiten het museum. Voor hen die het vlechten zelf onder de knie willen krijgen, zijn er vlechtcafés en workshops. Bekijk de website voor meer informatie over de activiteiten.

Foto: ©Zuidwest Drenthe

Nationaal Vlechtmuseum | Rietvlechtschool

Nationaal Vlechtmuseum | Rietvlechtschool
Mandehof 7
8391 BG Noordwolde

Contactgegevens
T: +31 561-431885
E: info@vlechtmuseum.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:30 - 17:00
Woensdag 10:30 - 17:00
Donderdag 10:30 - 17:00
Vrijdag 10:30 - 17:00
Zaterdag 10:30 - 17:00
Zondag Gesloten
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.