Muurgedicht | Bozbezbozzel Vierhouten
Muurgedicht | Jongen te paard Elspeet
Muurgedicht | Zandverstuiving Hulshorst
Muurgedichten Elspeet en Nunspeet

Muurgedichten Elspeet en Nunspeet - Elspeet

N 52.291904232754 / E 5.7814846483649

Dankzij de inzet van de Stichting Muurgedichten Nunspeet kom je op uiteenlopende plekken in zowel Nunspeet als Elspeet bijzondere muurgedichten tegen, bijvoorbeeld op de wand van een oude school, tegen een boerenhekje of zomaar midden in het bos. Tijdens de korte fietsroute ‘Buitenkunst op de Noord-Veluwe’ rijd je langs zeven van deze gedichten:

De Jongen te paard, Stakenbergweg 11 Elspeet
Op dit muurgedicht zijn alleen de eerste en de laatste strofe van het sonnet De Jongen te paard van Willem de Mérode weergegeven. Willem de Mérode is het pseudoniem van schrijver en dichter Willem Eduard Keuning (Spijk, 1887-1939). Hij was aanvankelijk onderwijzer, maar na een gevangenisstraf vanwege seksueel contact met een minderjarige jongen, trok hij zich terug in Eerbeek. Hij wordt omschreven als ‘de belangrijkste Nederlandse protestants-christelijke dichter uit de periode tussen de twee wereldoorlogen’.

De Schalmei, Nachtegaalweg 2F Elspeet
De Schalmei gaat over de man ‘Wanjka die Iwan heette’. Hij vindt het veel fijner om op zijn schalmei of herdersfluit te spelen, dan om te werken. Dichter en schrijver Jan Jacob Slauerhoff (Leeuwarden, 1898-1936) maakte als scheeparts veel reizen. Hij had zelf een slechte gezondheid en stierf relatief jong.

Reisbrief en Drukproef, Stationslaan 28a (zijkant)
In Reisbrief vertelt dichter Bergman beeldend over de plek waar hij is aanbeland en vergelijkt het zelfs met het paradijs. In het tweede gedicht Drukproef gebruikt hij tekstonderdelen als metafoor voor het leven.
De werkelijke naam van Bergman is Aart Kok (Bergambacht, 1921-2009). Hij schreef verschillende poëziebundels en was tegelijkertijd leraar en enkele jaren schoolhoofd in het gebouw waartegen nu zijn muurgedichten hangen in Nunspeet.

Zinloos, Dorpsstraat Nunspeet
Sommige dingen, zoals de liefde, kun je niet omschrijven met woorden. In Zinloos roept dichter Kees Keizer (Nunspeet, 1952) zichzelf en zijn liefste op om er dan maar mee te stoppen. Keizer is een lokale columnist en dichter die houdt van het rustige leven op de Veluwe.

Zandverstuiving, Brandsweg 78 Hulshorst
Dit gedicht van Hans Andreus beschrijft de absurditeit van menselijke onderlinge strijd om iets wat overvloedig aanwezig is. Maar gelukkig overstijgt de poëzie het alledaagse leven.
Hans Andreus is het pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant (Amsterdam, 1926-1977). Hij was schrijver en dichter. Zijn gedichten waren vooral geïnspireerd door de literaire beweging De Vijftigers. Hij woonde enkele jaren op de Veluwe, wat hem inspireerde tot drie dichtbundels.

De Bozbezbozzel, Stakenbergweg Vierhouten
Dit gedicht vol onbekende dieren is een van de bekende, speelse en humoristische ‘gorgelrijmen’ over fantasiewezens waarmee dichter C. Buddingh bekend is geworden. Cornelis Buddingh (Dordrecht, 1918-1985) was dichter, prozaïst, vertaler en televisiepresentator.

Muurgedicht | Bozbezbozzel Vierhouten
Muurgedicht | Jongen te paard Elspeet
Muurgedicht | Zandverstuiving Hulshorst

Muurgedichten Elspeet en Nunspeet
Nachtegaalweg 2F
8075AX Elspeet

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.