Museumkerk Adelskerk
Museumkerk Adelskerk

Museumkerk Adelskerk - Midwolde

N 53.1803179 / E 6.3924578

De kerk in Midwolde is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Veel Nederlandse kerken zijn monumenten op zich, waar enorm veel verborgen schatten en rijke geschiedenis te ontdekken is. Naar aanleiding van dit initiatief zijn kerken in Nederland bekender en toegankelijker gemaakt voor het grote publiek.

De 13e-eeuwse Museumkerk in Midwolde is één van de Oude Groninger Kerken. De officiële naam is de Adelskerk, een naam die zeer waarschijnlijk te maken heeft met de adellijke families Van Ewsum en Von Inn- und Knyphausen die in de 17e eeuw op het nabijgelegen landgoed Nienoord woonden. Zij transformeerden deze dorpskerk langzaam maar zeker naar hun hofkerk. Er is een imposant marmeren grafmonument in de kerk geplaatst waar de dierbaren van de edele families liggen begraven. Zo worden de familieleden al eeuwenlang herinnerd in deze kerk. Het meest bijzondere graf is dat van de jonge weduwe Anna van Ewsum, overleden in 1714. Haar linkerarm rust op de bijbel en haar linkerhand op een gevleugelde zandloper, een symbool van het kortstondige leven.

Naast het praalgraf zie je binnen een grote verzameling van 17e en 18e-eeuwse elementen, zoals rouwborden, een avondmaalstafel en een zandloperhouder. Pronkstukken zijn ook het eikenhouten portaal, de herenbank uit 1660 en de sierlijke houten preekstoel uit 1711. Ook op de preekstoel wordt een zogenaamd vanitastafereel afgebeeld: vanitas is de overkoepelende term voor voorwerpen die de vluchtigheid van het leven symboliseren. De zes figuren op de hoeken van de kuip staan voor Voorzichtigheid, Gerechtigheid, Standvastigheid, Geloof, Hoop en Liefde.

In 1907 verdronk de Midwoldse familie Van Panhuys in het Hoendiep. In de zuidwand van de kerk een glas-in-loodraam dat hieraan herinnerd.

Museumkerk Adelskerk

Museumkerk Adelskerk
Hoofdstraat 134
9355 TD Midwolde

Contactgegevens
T: 0594-513080
E: info@groningerkerken.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 11:00 - 17:00
Vrijdag 11:00 - 17:00
Zaterdag 11:00 - 17:00
Zondag 11:00 - 17:00

Let op: openingstijden gelden van 1 april t/m 31 oktober. Op zaterdag en zondag zijn er vanaf 13.00 uur gidsen aanwezig. Overige dagen en van november t/m maart is de gids alleen op afspraak geopend.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.