Molen 't vliegend hert
Molen 't Vliegend Hert

Molen 't Vliegend Hert - Brielle

N 51.906331 / E 4.169718

De vestingstad Brielle is bekend geworden door de inname van de stad door de Geuzen op 1 april 1572. Mede door deze herwonnen vrijheid van de Spanjaarden werd in de 17e eeuw een ander vestingsysteem met wallen en grachten aangelegd. De oude stadsmuren, waar aan bet einde van het Noordmolenslop ofwel de latere Geuzenstraat een houten molen stond, werden gesloopt. Door de uitbouw van de vesting aan de oostzijde werd deze standerdmolen op het Swarte-Waalse bolwerk geplaatst, dat de naam Moolenbolwerk kreeg. In 1696 werd deze molen vervangen door een grote stenen korenstellingmolen met de naam 'Het Vliegend Hert'. Deze naam is ontleend aan de molenaarsfamilie Vliegendhart.

Een felle brand in de nacht van 2 op 3 november 1810 legde deze molen in as. De in 1811 herbouwde korenstellingmolen met de naam Noordmolen brandde in 1882 nog een keer af, waarna geen herbouw meer plaatsvond. Bij de laatste grote vestingrestauratie in de jaren 1970 zijn geen resten van deze molen meer aangetroffen. Wel werden twee van de vier onderste voetstenen, de teerlingen, van zijn houten voorganger gevonden. De in 1978 opgerichte Brielse Molenstichting 't Vliegend Hert besloot daarop een half miljoen gulden in te zamelen via subsidies en giften voor de herbouw van een houten standerdmolen. Uiteindelijk werd in 1984 de bouwopdracht verstrekt. De gietijzeren askop is afkomstig van de stellingmolen De Vlijt uit Wageningen. In september 1986 werd de replica van de voormalige houten standerdmolen officieel geopend.

Molen 't vliegend hert

Molen 't Vliegend Hert
Molenstraat 14
3231 AJ Brielle

Contactgegevens
T: +31610489051
E: info@vliegendhert.org

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Elke 1ste en 3de zaterdag van de maand ook open van 10.00-13.00 uur. Groepen kunnen ook voor andere dagen een afspraak maken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.