Molen Sint Martinus
Molen Sint Martinus

Molen Sint Martinus - Didam

N 51.936788 / E 6.135501
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue
icon-voorzieningen-kraanwater-blue
icon-voorzieningen-wc-blue

De molen in Didam is vernoemd naar Sint Martinus oftewel Sint Maarten. Deze Heilige is bekend vanwege zijn barmhartigheid om een arme man een stuk van zijn mantel te geven. Hij overleed op 11 november 398 en nog altijd wordt die dag gevierd, vooral door kinderen die met lampionnen langs de huizen gaan. De molen dateert uit 1854 toen Theodorus Kempers een vergunning aanvroeg om bij het dorp Didam een korenmolen en pelmolen te mogen bouwen. Het werd een beltmolen, omdat in de belt voldoende ruimte was voor het opslaan van graan en meel. Het is de enige molen in ons land met deze naam. Wel staat in Beugen een molen met de naam Martinus. In 1942 heeft molenmaker Van Bussel de nodige reparaties uitgevoerd; hij adviseerde om de molen van stroomlijnneuzen te voorzien vanwege de hoge bomen. Eigenaar Strijbosch startte in 1953 een oliehandel, maar de meelhandel werd eveneens uitgebreid, echter deels elektrisch.

In de nacht van 11 op 12 november 1964 brak brand uit in de molen, die door kordaat optreden van de brandweer en de zoons van Strijbosch tijdig kon worden geblust. Zo ontkwam de molen aan een ramp. Herstel volgde. In 1973 was een roede los geraakt in het asgat en door stilstand ging de molen toen snel achteruit. Molenmaker Groot Wesseldijk uit Laren voerde in 1977 een hoognodige restauratie uit. In 1997 werd vergunning aangevraagd voor herstel van het wiekenkruis, maar er gebeurde niets en daardoor ging het verval van de molen verder, tot in 2004 de redding nabij kwam toen woningbouwcoorporatie Laris de molen aankocht. In 2007 werd de molen maalvaardig gerestaureerd. Sindsdien is er een gebruikersovereenkomst met de Stichting Sint Martinusmolen, die de molen exploiteert.

Molen Sint Martinus

Molen Sint Martinus
Molenhoek 16a
6942 EW Didam

Contactgegevens
T: +31316225519 of +31623196081
E: stmartinusmolen@chello.nl

Openingstijden
Maandag 24 uur open
Dinsdag 24 uur open
Woensdag 24 uur open
Donderdag 24 uur open
Vrijdag 24 uur open
Zaterdag 24 uur open
Zondag 24 uur open

De molen en de molenwinkel zijn elke zaterdag geopend. Elke zaterdag is er ook een rondleiding door een molenaar. De molen kan ook op andere tijden worden bezocht op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.