Molen Lana Mariana
Molen Lana Mariana

Molen Lana Mariana - Harskamp

N 52.1233023 / E 5.7521327

In het Veluwse dorpje Harskamp staat de imposante molen met de mooie naam Lana Mariana. Hoewel de oorsprong van deze naam niet helemaal duidelijk is, suggereert een oude militaire landkaart uit de 19e eeuw een mogelijke variant: Lane Marianne. De exacte betekenis ervan blijft echter een raadsel. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke verbastering van de legende van de Lange Moriaan.

Het vermeende bouwjaar van de molen, ooit vastgesteld op 1739, roept enige twijfel op. Harskamp was destijds eigenlijk te klein en arm om een grote, dure molen te kunnen bouwen. Sommige bronnen suggereren zelfs een veel oudere geschiedenis, die teruggaat tot 1325, hoewel daar geen hard bewijs voor is.

De huidige molenromp stamt uit 1890, nadat zijn voorganger door blikseminslag werd verwoest. Op de achtkante onderbouw, nog zichtbaar in de belt, werd een ronde stenen romp gebouwd. Tot aan de restauratie tot woonmolen bleven de oude balklagen als stille getuigen van het verleden bewaard.

Met opvallende Zaanse kenmerken in de kap, lijkt het waarschijnlijk dat een gesloopte Zaanse molen als model diende voor de herbouw van de Harskamper molen. Zo blijft de Lana Mariana niet alleen een symbool van geschiedenis, maar ook een eerbetoon aan de traditionele molentechniek die al generaties lang bewondering oproept.

Molen Lana Mariana

Molen Lana Mariana
Molenweg 14
6732 BL Harskamp

Contactgegevens

Molen is alleen van buiten te bewonderen.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.