Molen Geesina
Molen Geesina

Molen Geesina - Groenekan

N 52.126611 / E 5.140993

De molen heette oorspronkelijk De Groene Kan, maar kreeg na een restauratie in 1941 de naam van de vrouw van de molenaar. De restauratie was hard nodig, omdat al in 1925 het maalwerk werd gedaan in De Bilt. Door de oorlogssituatie kwam de molen weer in bedrijf. Deze actieve periode duurde tot na de capitulatie van het Duitse leger. Toen werd het productiewerk weer naar de vestiging in De Bilt verplaatst omdat daar voldoende olie voorhanden was voor de maalderij. De molen raakte daarna in onbruik en verval. Bij de restauratie in 1968 kreeg de molen fokwieken. Er werd daarna tot 1978 nog deels met windkracht voor de productie gemalen, maar toen herhaalde zich de geschiedenis van het verval helaas opnieuw. In 1986 heeft de molen voor het laatst gedraaid ten behoeve van een filmpje dat op YouTube is te vinden.

De molen kwam op 11 juni 1998 in bezit van de Stichting De Utrechtse Molens om een restauratie mogelijk te maken. Daar werd begin 2001 een begin mee gemaakt, maar door allerlei problemen moesten de werkzaamheden op een gegeven moment stopgezet worden en stond de molen lange tijd als onttakelde romp in het landschap. Begin 2011 besloot de stichting, na nieuwe berekeningen te hebben gemaakt op basis van een versobert bestek, de restauratie weer ter hand te nemen. In oktober 2011 werd begonnen met de bouw van de nieuwe stelling. Daarvoor waren al diverse zoldervloeren hersteld. Vlak voor Kerst 2011 kreeg de molen zijn herstelde kap en wiekenkruis terug. De molen werd op Nationale Molendag 2012 weer in gebruik gesteld.

Molen Geesina

Molen Geesina
Ruigenhoeksedijk 32
3737 MN Groenekan

Contactgegevens
E: info@geesina.nl

Openingstijden
Maandag 24 uur open
Dinsdag 24 uur open
Woensdag 24 uur open
Donderdag 24 uur open
Vrijdag 24 uur open
Zaterdag 24 uur open
Zondag 24 uur open

De tijden zijn voor april t/m oktober. In november t/m maart is de molen op zaterdag geopend vanaf 11:00 uur t/m 16:00 uur. Bij slechtweer of vrieskou kan het zijn dat de molen eerder sluit.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.