Molen Agneta
Molen Agneta

Molen Agneta - Ruurlo

N 52.089276 / E 6.453178

Deze molen is in 1851 gebouwd in opdracht van G.S.A. Baronesse van Pabst, Douariere van W.H.A.C. Baron van Heeckeren van Kell en is vernoemd naar haar dochter Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Nog tot 1956 is de molen in bezit geweest van deze familie, daarna is hij overgenomen door andere families. Sinds 2000 is de molen en de aangebouwde houtzagerij in eigendom van Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk.

De eerste jaren functioneerde de molen als pel-, olie- en korenmolen. Bij het pellen werden gerstkorrels ontdaan van hun bast. Dit eindproduct kennen we beter als gort. De olie werd geslagen uit fijngewreven kool- of lijnzaad. In 1917 werd de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. De molen is voor het laatst in 2023 grondig gerestaureerd.

Er wordt op zaterdagen vaak met de molen gezaagd door de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Molen "AGNETA". Als het kan op windkracht, anders met hulp van de elektromotor. Altijd weer leuk om te zien hoe een forse boomstam, vaak langer dan 10 meter, tot een balk en/of planken wordt gezaagd.
In de filmzaal, waar je even rustig (en warm en droog) kunt zitten, vertonen ze een film (ca. 20 minuten) waarin het hele proces van het zagen van een boomstam met het zaagraam van de molen wordt uitgelegd.

Vanaf de 10 meter hoge stelling heb je een fraai uitzicht over Ruurlo. En voor de jongere bezoekers is er ook nog een speurtocht door de molen.

Bezoek is gratis.

Molen Agneta

Molen Agneta
Borculoseweg 36
7261 BK Ruurlo

Contactgegevens
T: 0579-453316
E: info@vriendenvanagneta.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 09:00 - 16:00
Zondag Gesloten

In de wintertijd op zaterdag geopend van 9.00-13.00 uur.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.