Mijnwerkers Monument Koempel Sjeng
Mijnwerkers Monument

Mijnwerkers Monument - Geleen

N 50.982625604549 / E 5.815219887

Dit monument is ook wel bekend onder de naam 'koempel Sjeng'. Kompel, in het Limburgs 'koempel', is een ander woord voor mijnwerker. Het bronzen beeld is een eerbetoon aan alle mijnwerkers die in de twintigste eeuw de kolen naar boven hebben gebracht. Op 4 december 2000 werd het monument onthuld door Sjeng Ronckaerts (1916-2006). Het beeld is ook naar deze 'koempel Sjeng' vernoemd.

Het beeld werd ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Hans Melis. Het eerste contact over deze kunstopdracht werd al gelegd in 1950! Het beeld stond toen tot de sluiting van Staatsmijn Maurits in de oude loonhal van het gebouw. Koempel Sjeng heeft daarna een tijdje op een andere plek gestaan, namelijk in het mijnmuseum bij Kasteel Hoensbroek. Daar was het gemeentebestuur van Geleen het niet mee eens en in 1979 kwam er een nieuwe bronzen mijnwerker in het Geleens gemeentehuis te staan. Een kopie dus. De originele 'koempel' uit 1952 is weer teruggebracht naar de oude loonhal van Staatsmijn Maurits.

En deze aan de Geraniumstraat in Geleen? Ook dit is weer een andere 'koempel', gebaseerd op de kopie uit 1979. Zo heeft Geleen binnen enkele kilometers maar liefst drie 'koempels' staan!

De slagzin die bij dit monument hoort luidt:
"Zij vielen voor het zwarte goud in een der Limburgse mijnen".

Mijnwerkers Monument Koempel Sjeng

Mijnwerkers Monument
Geraniumstraat
6163 JV Geleen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.