Oude schepen
Menheerse Werf

Menheerse Werf - Middelharnis

N 51.7601689 / E 4.1673476

Het Menheerse Werf is een voormalig scheepstimmerwerf in Middelharnis. Vanaf 1750 is hier het grootste deel van de Menheerse (dialect voor de dorpsnaam Middelharnis) vissersvloot gebouwd, een maritiemhistorische parel. De indeling en de gebouwen zijn grotendeels nog intact zoals in 1750. Nu is het een 'beleefwerf'. De monumentale panden zoals het werfbaashuis, het pekelpakhuis en de werfloods worden nu ingezet als bezoekerscentrum, pianobar en belevingswand.

De jachtwerf is nog steeds in gebruik voor onderhoud aan met name historische schepen, waaronder de huurvloot. Je kunt een een bootje huren of een rondvaart boeken en genieten van het panoramische uitzicht vanaf het panoramadek op de MD10.

De Menheerse Werf was niet de eerste scheepswerf die in MIddelharnis werd gevestigd.

In 1675 werd door Claes Pieterse al een scheepswerf gebouwd aan de oostzijde van de haven. Toen de schepenen (de heren die de regels bepaalden in een gemeente) van Middelharnis in 1749 een advertentie plaatsten in de 's Gravenhaegsche Courant of iemand een nieuwe scheepswerf wilde kopen, werd er door Gijsbert Jacobsz Visser en zijn neef Leendert Jonker op gereageerd. Ze vestigden een nieuwe scheepswerf naast de bestaande werf van Pieterse. Het ging zo goed met ze dat ze in 1788 eigenaar werden van beide scheepswerven, ondanks dat er een jaar daarvoor (in 1787) iemand anders nog een scheepswerf had aangelegd.

Jonker en Visser waren de belangrijkste scheepsrepareerders, -nieuwbouwers en -onderhouders van Middelharnis. Eind 18de eeuw trouwde Jan Peeman, een timmerman in dienst aan de werf aan de oostkant van de haven, met de weduwe van één van de eigenaren. Daarmee werd hij eigenaar van de scheepswerf. Generaties lang bleef het werf in zijn familie: tot eind 2018! Toen verkochten John en Addie Peeman de werf aan Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis.

Oude schepen

Menheerse Werf
Spuistraat 3
3241 CZ Middelharnis

Contactgegevens
T: 0187 – 482 735
E: info@menheersewerf.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10:00 - 18:00
Donderdag 10:00 - 18:00
Vrijdag 10:00 - 18:00
Zaterdag 10:00 - 18:00
Zondag Gesloten

Van mei t/m september op vrijdag en zaterdag van 09.00-23.00 uur geopend. Toegang is gratis.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.