Maria Troosteres der bedrukten kapel
Maria Troosteres der bedrukten kapel

Maria Troosteres der bedrukten kapel - Hilvarenbeek

N 51.4833828 / E 5.1529659

Langs de doorgaande weg van Diessen naar Hilvarenbeek staat de witgeschilderde bakstenen kapel "Maria Troosteres der bedrukten". Hoewel deze kapel een oorlogskapel is, heeft de bouw juist een vreugdevolle achtergrond.

In juni 1945 arriveerden ongeveer zestig vel over been zijnde schoolkinderen uit Amsterdam in Hilvarenbeek. Ze kwamen hier om aan te sterken na de hongerwinter van 1945 in hun door de Duitsers bezette stad. Na zes weken vertrokken ze weer, flink aangekomen dankzij het verblijf op het platteland. De begeleiders van de jongeren besloten uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid een kapel te bouwen. Stenen werden op karren aangevoerd van een in het Loo door de Duitsers in brand geschoten boerderij en ter plaatse schoongebikt door de schoolkinderen. Beekse vaklieden hebben uiteindelijk de kapel gebouwd.

In de zomer van 1945 werd de kapel ingezegend en toegewijd aan Maria Troosteres der bedrukten. In het kapelletje is een eenvoudige, hardstenen plaat aangebracht ter nagedachtenis aan alle gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Hilvarenbeek en de toenmalige gemeente Diessen.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het kapelletje flink opgeknapt omdat verschillende gebruikte bakstenen roet bleven afgeven. Nu is het een prachtig en vredig toevluchtsoord voor bezoekers die op zoek zijn naar spirituele rust. De kapel "Maria Troosteres der bedrukten" blijft een belangrijke herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de hoopvolle boodschap van vrede en verzoening.

Maria Troosteres der bedrukten kapel

Maria Troosteres der bedrukten kapel
Diessenseweg 106
5081 AL Hilvarenbeek

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.