Lichtzinnig vermaak
Lichtzinnig vermaak
Lichtzinnig vermaak

Lichtzinnig vermaak - Rijsbergen

N 51.5204053 / E 4.6577398
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue

De naam Lokker komt van Lokke, een plaatselijke naam voor veenpluis en wollegras. Vroeger stopte men dit in hoofdkussens om vlooien en luizen te verjagen. De Lokker is een van de elf vennen in de Pannenhoef. Tot circa 1935 was het een recreatieplaats met cafeetje, waar een bootje gehuurd kon worden. De pastoor van Sprundel vond dit maar lichtzinnig vermaak. Hij liet een sloot door het ven graven, zodat het leegliep. Nu is De Lokker weer in ere hersteld.

Vincent van Gogh is samen met zijn vriend Anthon van Rappard in juni 1881 gaan tekenen op de hei bij Seppe, hier hemelsbreed slechts enkele kilometers vandaan.

Tijdens zijn verblijf in een psychiatrische inrichting in het Franse Saint-Rémy tekende en schilderde Vincent herinneringen aan zijn geboortestreek. Hij dacht steeds vaker aan een terugkeer naar ‘het noorden’, naar Brabant. Zo vroeg hij zijn moeder om onder andere wat schetsen uit Etten te sturen. Op basis hiervan schilderde hij op aanraden van Paul Gaugain ‘Herinnering aan de tuin in Etten’. In diverse tekeningen en schilderijen vermengde Van Gogh verleden en heden: bijvoorbeeld Nederlands aandoende huisjes met lage beukenheggetjes, in de heuvelachtige omgeving van de inrichting in Saint-Rémy.

“Toen wij des avonds terugreden van Zundert over de hei liepen Pa en ik een eind, de zon ging rood onder achter ’t masthout en de avondlucht weerkaatste in de moerassen, de hei en het geele en witte & grijze zand waren zoo vol toon en stemming.─ Zie, er zijn sommige oogenblikken in het leven dat alles, ook binnen in ons, vrede en stemming is en het gansche leven ons voorkomt als een weg door de hei te zijn, maar dat is niet altijd zoo.” (Vincent aan Theo van Gogh. Etten, juli 1878)

Lichtzinnig vermaak
Lichtzinnig vermaak

Lichtzinnig vermaak
Ettensebaan 25
4891 TG Rijsbergen

Contactgegevens
T: 013-3030390
E: info@routesinbrabant.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.