Naaldbos Kroonvense Heide
Kroonvense Heide

Kroonvense Heide - Bladel

N 51.34112723638 / E 5.200319407028

De Kroonvense Heide en De Pals vormen samen een groot natuurgebied van 508 hectare in het zuiden van Bladel. Het gebied bestaat grotendeels uit naaldbossen, die aan het begin van de 20e eeuw zijn geplant op wat vroeger heidegebied was. Een deel van dit gebied is omgezet in landbouwgebied en een ander deel is productiebos.

De Kroonvense Heide is onderdeel van het verhaal van de Kabouters van Kyrië. Vroeger leefde deze kabouters in de Brabantse Kempen onder leiding van kabouterkoning Kyrië. 's Nachts verzetten ze bergen met werk voor de mensen in de Kempen, een welkome hulp.

Een boer werd op een dag erg nieuwsgierig en besloot 's nachts te gaan kijken. Maar daar zijn de kabouters niet van gediend. Zij zouden de boer nooit meer helpen.

De boer moest daarna zijn boerderij zelf zien te runnen, maar hij was toch erg gesteld op de hulp van de kabouters. Hij kon het niet meer bijbenen. Hij begon met jagen om toch eten op tafel te krijgen. Met zijn spullen vertrok hij naar de Kroonvense Heide, waar op dat moment ook Kabouterkoning Kyrië rondliep. Hij was op zoek naar helende kruiden voor de eeuwenoude, maar zieke Kabouterboom.

De boer zag de koning aan voor een korhoen, schoot en... raak! Toen hij erachter kwam dat hij geen hoen, maar koning Kyrië had geschoten, sloeg hij op de vlucht en keerde nooit meer terug.

Naaldbos Kroonvense Heide

Kroonvense Heide
Kroonvense Heide
5531 ND Bladel

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.