Korenmolen de Zwaluw
Korenmolen de Zwaluw
Korenmolen de Zwaluw

Korenmolen de Zwaluw - Hasselt

N 52.587086 / E 6.097016

Op de kop van de Stenendijk, net buiten de oude stadsvesting, werd in 1784 een molen gebouwd die op 23 april 1857 door brand werd verwoest. Na de brand werd de huidige korenmolen, een hoge achtkante bovenkruier op bakstenen onderbouw gebouwd. De roeden zijn 22,50 meter lang en voorzien van het Oudhollands wieksysteem met zeilen. De molen is voorzien van een koppel 16der kunststenen.

Bijzonder is dat de molen in 1955 door de N.V. IJsselmij. werd gebruikt als proefproject voor stroomopwekking. De molen werd van het maalwerk ontdaan en voorzien van een generator en dynamo’s. Het experiment liep uit op een teleurstelling, de molen bleek niet sterk genoeg. In 1960 kwam hier abrupt een einde aan en werd de molen ontdaan van zijn roeden.

In 1964 volgde een grote restauratie, de molen kreeg een nieuwe stelling en roeden en ook werd weer een maalwerk aangebracht. Overblijfsel uit de elektriciteitsperiode is de stalen bonkelaar met houten kammen en enkele houten kasten met meet- en controle instrumenten.

In 1996 droeg de laatste particuliere eigenaar de molen over aan de Stichting tot Behoud van de Korenmolen “De Zwaluw” en in hetzelfde jaar startte een restauratie.

In 2015 werd duidelijk dat de door corrosie aangetaste roeden moesten worden vervangen. Mede dankzij het winnen van de BankGiroLoterij Molenprijs in 2016 konden tijdens de restauratie in 2017 de roeden worden vervangen door nieuwe exemplaren. Tevens werden toen de staart, lange spruit en windpeluw vervangen en de stelling hersteld.

De molen is een van de officiële trouwlocaties in de gemeente Zwartewaterland en het pakhuis wordt veelvuldig gebruikt voor sociale en culturele evenementen.

Korenmolen de Zwaluw
Korenmolen de Zwaluw

Korenmolen de Zwaluw
Stenendijk 7
8061 HP Hasselt

Contactgegevens
T: 038-4771898
E: info@molendezwaluwhasselt.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 13:00 - 16:00
Zondag Gesloten
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.