De Rietstap Dinxperlo
Kerkje De Rietstap

Kerkje De Rietstap - Dinxperlo

N 51.8579002 / E 6.4743891

Het kleinste kerkje van Nederland staat in Dinxperlo: De Rietstap. In de 15e eeuw was hier al een landgoed genaamd De Rietstap. Het was in handen van de familie Te Rietstap. In 1909 erfde Theodore Marie Theophille te Rietstap uit Den Haag het landgoed van zijn oom. Aan deze overerving hing één voorwaarde: er moest een kapel op het landgoed worden gebouwd met daarin een schilderij van de kruisiging van Jezus. Er waren geen eisen gesteld aan de afmetingen van de kapel. Daarom werd er in 1911 een vergunning aangevraagd voor een rooms-katholieke kapel met een afmeting van 6,40 meter lang, 4,50 meter breed en 5 meter hoog. En zo was de kleinste kerk van Nederland een feit.

De kerk heeft echter nooit gefunctioneerd als een plek voor religieuze diensten, omdat het nooit is ingezegend door een priester. Het werd gebruikt als opslagruimte en als stal voor varkens en geiten.

In 1984 moest het kerkje verhuizen naar de huidige plek. Hoewel het toen werd omringd door een landelijke omgeving, is het in de loop der jaren steeds voller gebouwd met industrie. De Rietstap is een rijksmonument en staat in het Guinness Book of Records. Tegenwoordig functioneert het als gratis expositieruimte met elke maand een nieuwe collectie van kunstenaars uit Dinxperlo en daarbuiten.

De Rietstap Dinxperlo

Kerkje De Rietstap
Meniststraat 14A
7091 ZZ Dinxperlo

Contactgegevens

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag 14:00 - 17:00

In juli en augustus ook op woensdag geopend van 14:00-17:00 uur. Van december t/m februari gesloten.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.