Business University Kasteel Nyenrode
Business University Kasteel Nyenrode
Business University Kasteel Nyenrode
Kasteel Nyenrode Business University

Kasteel Nyenrode Business University - Breukelen

N 52.1631406 / E 5.0090539

Nyenrode betekent 'nieuw gerooide grond'. Het kasteel werd al in 1275 gebouwd, toen bisschopsstad Utrecht steeds verder uitgroeide tot belangrijke handelsplaats. De locatie was strategisch uitgekozen: op het smalste stukje van de Vecht op de handelsroute tussen Utrecht-Centrum en de Zuiderzee. Het water van de Vecht kon als verdediging worden gebruikt als het kasteel werd aangevallen.

De jaren erna is het kasteel meerdere keren vernietigd en opgebouwd, gemoderniseerd, in brand gestoken en opnieuw hersteld. Van 1907 tot 1930 was het in bezit van Michiel Onnes, een Amsterdams koffiehandelaar. Hij liet Nyenrode restaureren en uitbreiden zodat het weer de staat van vroeger terugkreeg.

In 1930 werd het gekocht door de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Hij gebruikte het kasteel als toonzaal voor zijn handelsvoorraad. De Joodse Goudstikker overleed aan boord van het schip waarmee hij in mei 1940 vanuit IJmuiden naar het Verenigd Koninkrijk wilde vluchten voor de Tweede Wereldoorlog. In juli 1940 werd zijn kunsthandel door het personeel verkocht aan Hermann Göring en Kasteel Nyenrode kwam in handen van de Duitser Alois Miedl. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de weduwe Goudstikker Kasteel Nyenrode teruggekocht van de Nederlandse Staat, die het kasteel na de bevrijding in beheer had.

Vanaf 1946 is hier de private bedrijfsuniversiteit Nyenrode gevestigd. Het landgoed en de gebouwen zijn alleen toegankelijk voor de bezoekers aan deze universiteit. Een paar keer per jaar zijn er uitzonderingen waarop je het kasteel en het landgoed kunt bezoeken, bijvoorbeeld op Open Monumentendag.

Business University Kasteel Nyenrode
Business University Kasteel Nyenrode
Business University Kasteel Nyenrode

Kasteel Nyenrode Business University
Straatweg 25
3621 BG Breukelen

Contactgegevens
T: +31346-291211
E: info@nyenrode.nl

Niet te bezoeken, behalve op uitzonderingsdagen zoals de Open Monumentendag. Kijk voor meer info op de website.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.