Kasteel Loenersloot
Bijzonder van buiten en van binnen
Uitsnede van prent
Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot - Loenersloot

N 52.2295869 / E 4.9973169
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue

Loenersloot ligt aan het riviertje Angstel. Net als andere middeleeuwse kastelen krijgt ook dit slot in de loop der tijd een buitenplaatsbestemming. In geschreven bronnen uit het midden van de 12e eeuw is sprake van ene Henricus de Lonreslothe. Latere leden van de familie Loenersloot zijn hier actief bij de veenontginning. Tijdens de 14e eeuw gebruikt een van hen kasteel Loenersloot als uitvalsbasis voor zijn roofridderpraktijken.

Tussen 1650 en 1750 staat het kasteel veelvuldig leeg of wordt het tijdelijk verhuurd. Men doet dit omdat de meeste eigenaren telkens elders wonen. Als Willem van Hoorn in 1766 het kasteel op een veiling koopt, begint hij met een verbouwing waarvoor hij het huis gedeeltelijk wil laten slopen. Zijn faillissement voorkomt dat dit wordt uitgevoerd, waarna Andries J. Strick van Linschoten de failliete boedel koopt en de verbouwing op meer zorgvuldige wijze voortzet. Hij is degene die opdracht geeft tot de transformatie van het kasteel in een geriefelijke buitenplaats. Wel stelt hij als voorwaarde aan de architect dat het exterieur moet blijven herinneren aan de eens zo machtige ridderhofstad.

Kasteel Loenersloot
Bijzonder van buiten en van binnen
Uitsnede van prent

Kasteel Loenersloot
Rijksstraatweg 211
3634 AL Loenersloot

Contactgegevens
T: +31302205555
E: info@utrechtslandschap.nl

Het kasteel is allen op afspraak of tijdens een rondleiding te bezoeken. Het Kasteel is geopend van april t/m oktober. Rondleidingen zijn op Vrijdag en Zaterdag in kleine groepjes om 11:30 en 13:30.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.