Kasteel Huis Buren
Kasteel Huis Buren

Kasteel Huis Buren - Buren

N 51.912067601566 / E 5.3295140632822

Al in de twaalfde eeuw stond op deze plek een woontoren (Donjon) van tufsteen. Het was eigendom van Otto, heer van Buren. Deze heer moest het kasteel afstaan aan Reinoud I, de graaf van Gelre. In de dertiende eeuw werd het huis uitgebouwd tot een vierkant kasteel met een binnenplaats. Twee eeuwen later kwam het kasteel in handen van de rijke familie Van Egmont. Zij lieten er nog eens 3 hoektorens bijbouwen.

In de zestiende eeuw werden kanonnen steeds schadelijker en belangrijkere wapens. Hiertegen was het kasteel niet bestand, het werd omgebouwd tot een woonkasteel. Dit kasteel was de plek waar Anna van Egmont, gravin van Buren, in 1551 op achttienjarige leeftijd, trouwde met de eveneens achtienjarige Willem van Oranje. 44 jaar later, in 1595, trouwde hun dochter Maria van Nassau op dezelfde locatie, met Filips van Hohenlohen Langenberg.

Nadat de Spanjaarden de stad en het kasteel hadden overgenomen raakte het kasteel in verval. Toen het in 1630 in handen kwam van prins Frederik Hendrik restaureerde hij het en bewoonde het tot zijn dood in 1647. Daarna raakte het opnieuw in verval. Er werden soldaten in ondergebracht die het volledig hebben uitgewoond. In 1804 werd het kasteel aangekocht door de gemeente Buren, die de opdracht gaf het te slopen.

Op de plek waar het kasteel heeft gestaan is nu een begraafplaats. Je kunt nog wel zien waar het heeft gestaan. Een plaquette op een stenen bouwwerk herinnert aan het adelijke kasteel uit vervlogen tijden.

Kasteel Huis Buren

Kasteel Huis Buren
Plantsoen
4116 CB Buren

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.