Tijdelijke foto
Jan Linzel viaduct

Jan Linzel viaduct - Den Haag

N 52.048466 / E 4.3608

Dit viaduct is vernoemd naar de piloot Jan Linzel, een Nederlandse Engelandvaarder en gevechtsvlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Zowel in 1940 als in 1944 en 1945 vocht Linzel tegen de Duitse bezetters. Voor de oorlog vervulde Linzel zijn dienstplicht als korporaal bij het Korps Motordienst en zo begon het balletje te rollen. Hij meldde zich aan bij de vliegeropleiding, haalde in 1939 zijn vliegbrevet, volgde trainingen een jachtopleidingen. Hij begon als sergeant-vlieger, werd overgeplaatst naar vliegveld Eindhoven en uiteindelijk op 10 april naar vliegveld Ypenburg.

Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, was Linzel op vliegveld Ypenburg aanwezig. Met een Fokker 246 weet hij twee bommenwerpers te raken, waarvan er één neerstort. Helaas werd zijn eigen toestel ook geraakt. Linzel weet zichzelf per parachute te redden, maar kan door de verwondingen aan zijn been later niet meer in actie komen.

Tijdens de oorlog weet Linzel Bristol in Engeland te bereiken waar hij verschillende werkzaamheden voor de Britse Royal Air Force uitvoerde. Hij voerde grondaanvalsmissies uit boven Nederland en Duitsland en op 1 mei 1945 vloog hij zijn laatste vlucht voor de RAF. Linzel overleed in 2019, hij werd 103 en was de laatste overlevende Nederlandse jachtvlieger die in mei 1940 vocht. Ook was hij de oudste Nederlandse lunchtmachtveteraan.

Tijdelijke foto

Jan Linzel viaduct
Ringelwikke
2496 WP Den Haag

Contactgegevens
E: info@deverkeerstoren.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.