Hooidonkse Watermolen
Hooidonkse Watermolen

Hooidonkse Watermolen - Nuenen

N 51.4983474 / E 5.5125343

De watermolen langs de Dommel bij Hooidonk was eeuwenlang in het bezit van het adellijke vrouwenklooster 'Hooydonk'. De molen stond op het hoogste punt van de omgeving en werd vermoedelijk in de 12e eeuw gebouwd. Deze watermolen is helaas tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest door een brand, samen met het klooster.

Gelukkig werd hij herbouwd en kreeg het een uitgebreide maalinrichting, zodat de molen gebruikt kon worden in de opkomende textielindustrie. De Hooidonkse Watermolen en de Opwettense Watermolen in Nuenen waren in felle concurrentie. Daardoor leverden ze steeds meer service, zoals het ophalen en wegbrengen van maalgoed en het aanbieden van bier als geschenk om klanten te werven. Maar ook belastingontduiking was een manier om de onderlinge strijd aan te blijven gaan.

De watermolen werd in de 17e eeuw in beslag genomen als eigendom van de kerk. Na bezit te zijn geweest van diverse molenaars, werd de molen deels ingericht als woning. Het andere deel werd weer maalvaardig gemaakt. Inmiddels is er een vistrap, een wandelbrug en een bakhuisje waarin presentaties worden gegeven.

De molen is te bezoeken op afspraak.

Hooidonkse Watermolen

Hooidonkse Watermolen
Hooidonk 8-10
5674 PE Nuenen

Contactgegevens
T: 040-2843259
E: ernst.thoolen@onsnet.nu

Te bezoeken op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.