Tureluur op eiland Hompelvoet
Hompelvoet

Hompelvoet - Ouddorp

N 51.7787749 / E 3.9308235

Gelegen in het Grevelingenmeer vind je het onbewoonde eiland Hompelvoet. Dit eiland is in de jaren 1970 van een zandplaat veranderd in een grote open vlakte, waarna ruige begroeiing begon te ontstaan.

Er leven geen mensen, maar wel verschillende diersoorten. Het hele jaar door grazen Fjordenpaarden op het eiland. Van mei t/m november graast er ook een kudde koeien, die speciaal daarvoor met de boot naar het eiland worden vervoerd. Naast deze grote dieren, weten ook kleine dieren de weg naar het eiland te vinden. Vele vlinders fladderen om je heen en vogelsoorten zoals de grutto, tureluur en het visdiefje broeden hier.

Op Hompelvoet vind je twee van de meest zeldzame bloemsoorten: de witte Parnassia en de herfstschroeforchis, een prachtige orchideeënsoort. Sterker nog, de grootste populatie van de herfstschroeforchis vind je op Hompelvoet, terwijl deze bloem verder maar op twee andere plaatsen in Nederland voorkomt. De Parnassia groeit met name in duingebieden, maar uiterst zeldzaam.

Beide zijn het wilde soorten met witte bloemen. Tussen juli en september komen ze tot bloei. Een echte aanrader is het om juist in die periode (na 15 augustus), wanneer de bloemen met duizenden tegelijk tot bloei komen, naar Hompelvoet te komen en de witte bloemenzee te bewonderen.

Let wel op dat tussen 15 maart en 15 augustus het eiland niet te bezoeken is vanwege het vogelbroedseizoen. Een vogelwachter houdt de wacht en zorgt ervoor dat de vogels ongestoord hun nesten kunnen bouwen en hun kuikens kunnen uitbroeden. Daarbuiten is Hompelvoet vrij te bezoeken per boot.

Tureluur op eiland Hompelvoet

Hompelvoet
Hompelvoet
3253 Ouddorp

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open

Alleen te bezoeken tussen 15 augustus en 15 maart.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.