Het Vrouwtje van Putten
Het Vrouwtje van Putten

Het Vrouwtje van Putten - Putten

N 52.2599606 / E 5.5984274

Deze treurende dame in klederdracht, opgetrokken uit zandsteen, is een herinnering aan de zwartste bladzijde uit de Puttense geschiedenis. De Puttense razzia van 2 oktober 1944.

In de nacht van 30 september op 1 oktober plegen de leden van het Puttense verzet een aanslag op een auto van de Duitse Weermacht. Een Duitse officier komt hierbij om het leven. De Duitsers nemen wraak, op last van Generaal Friederich Christiansen, wordt Putten omsingeld door Duitse troepen. De mannen werden gescheiden van de vrouwen en kinderen. 659 mannen, tussen 15 en 50 jaar oud, werden weggevoerd naar Kamp Amersfoort en doorgevoerd naar verschillende Duitse concentratiekampen. De vrouwen en kinderen werden naar de kerk gedreven, terwijl hun huizen in brand werden gestoken. Na de bevrijding keerden slechts 48 mannen terug in Putten.

Het Vrouwtje van Putten staat symbool voor dit grote verdriet. Ze heeft een zakdoek in haar hand en kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen destijds werden weggevoerd.

Het Vrouwtje van Putten

Het Vrouwtje van Putten
Dorpsstraat
3881 AC Putten

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.