Het Tripgemaal
Het Tripgemaal

Het Tripgemaal - Gersloot

N 53.031649 / E 5.9446196

Bij het Tripgemaal staat kunst, veenarbeiders en Domela centraal. Het museum is opgericht door Thom Mercuur (1940-2016), tevens de stichter van Museum Belvedère.

Het complex dateert, net als de machinistenwoning, uit 1876 en maakte ooit deel uit van de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict. Het gemaal verving destijds drie van de negen poldermolens. Door de jaren heen ondergingen de bemalingscapaciteit en de krachtbronnen verschillende aanpassingen, waarvan de laatste in 1932. Het bestaat uit twee met elkaar verbonden bouwvolumes: de bemalingsinrichting en de werkplaats.

Het gemaal is ontworpen door de architecten W.C. en K. de Wit, gebouwd door Berend Jelles Overwijk en vernoemd naar de familie Trip. Zij waren drie generaties lang de machinisten van het gemaal.

Wanneer je het Tripgemaal bezoekt, zie je schilderkunst en beeldhouwwerken van diverse kunstenaars in de setting van dit industriele erfgoed. Ook maak je kennis met Domela Nieuwenhuis (1846-1919), die bekend staat als strijder tegen maatschappelijk onrecht. Leer zijn verhaal en ontdek waarom juist hij zoveel volgers in deze regio had.

Foto: ©Het Andere Friesland

Het Tripgemaal

Het Tripgemaal
Hooivaartsweg 14
8457 EE Gersloot

Contactgegevens
E: tripgemaal@gmail.com

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag 13:00 - 18:00

Ook geopend op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.